Peter

Peter (hij/hem) zingt, speelt gitaar en een beetje piano. Het is verstandig om geen snaarinstrumenten in zijn buurt te laten slingeren, want dan probeert hij dat ook. Het resultaat is dan echter niet altijd naar wens. Maar dit even terzijde.

Peter solo kan verschillende dingen betekenen. Hij speelt van alles en nog wat, van folk, blues, country, tot en met rock en ook punk. Vooral ook veel liedjes van allerhande singer-songwriters. Aardig wat van de liedjes die hij doet, hebben een expliciete politieke lading, maar bij andere liedjes in zijn repertoire ligt die veel minder aan de oppervlakte. Een optreden kan ‘gewoon’ een aantal liedjes bevatten die hij mooi vindt en graag laat horen. Maar een optreden kan ook een van te voren afgesproken thematisch karakter hebben, en gecombineerd worden met vertellingen zodat je een soort met muziek ondersteunde lezing krijgt.

Repertoire en setting

Bij Peters repertoire kun je bijvoorbeeld denken aan songs van Joni Mitchell, John Prine, Neil Young, Leon Rosselson, Malvina Reynolds, Phil Ochs, Nick Drake, maar ook van Sixties/Seventies rockgroepen als de Kinks, de Beatles en de Rolling Stones, van Green Day en van de Stranglers, en daarnaast ook veel traditionele folksongs van de befaamde veelschrijver Anonymus. Hier en daar hoor je klassieke invloed in zijn gitaarspel. Heel af en toe doet hij ook daadwerkelijk een lied van Franz Schubert, Beethoven of John Dowland. Maar van het luisteren naar bluesartiesten als Mississippi John Hurt heeft hij ook nogal wat geleerd, wat gitaarspel betreft. Vooral heeft Peter ook heel wat liedjes uit de arbeidersbeweging en andere radicale strijdbewegingen in zijn repertoire, sommige van bekende liedjesmakers als Woody Guthrie, vaak ook van naamloze auteurs.

Peter zet mensen muzikaal graag op het verkeerde been, en onverhoeds bijvoorbeeld I Wanna Be Sedated van de Ramones in te zetten. Ruige rock- en punknummers bewerken tot folk- of country-achtige liedjes vindt Peter dus leuk, hij spreekt dan van folksificaties. Hij wordt ook graag uitgedaagd: ‘Kun je dit spelen?’ Geef hem de tekst maar, plus een link op YouTube of Spotify, plus twee weken tijd. Geen garanties dat het iets wordt, maar proberen kan altijd. Iets nieuws doen is fun! Maar er zijn ook liedjes die hij in rond 1980 leerde spelen en die hij nog steeds graag ten gehore brengt.

Al dit repertoire en meer speelt hij akoestisch, doorgaans met een Spaanse (‘klassieke’) gitaar als begeleiding, ook wel eens met de piano. Het meeste wat hij zingt is Engelstalig, maar de laatste jaren waagt hij zich wat vaker aan Duits- en Franstalig, heel soms aan Spaans-, Italiaans en Portugeestalig materiaal. O ja, Nederlandstalige liedjes doet hij ook wel eens. Peter is altijd op zoek naar nieuw repertoire.

Schrijft en zingt Peter ook eigen werk? Ja! Heel af en toe, hij heeft een handvol zelfgeschreven eigen liedjes die hij in sommige optreden naar binnen smokkelt. Hij hoopt dat het aandeel eigen materiaal gaandeweg groeit, maar beloven doet hij op dit punt niets. Zijn motto is en blijft ook hier: beter goed gejat – nou ja, gecovered – dan slecht verzonnen.

Anarchistisch hart

Peter maakt zijn muziek vanuit zijn anarchistische hart. Dat blijkt uit talloze expliciet politieke liedjes die hij in zijn repertoire heeft. Ook waar liedjes geen ‘protestsongs’ zijn, staan ze niet los van de zoektocht naar vrijheid en solidariteit. Het woord ‘relational anarchism’ kende hij nog niet toen hij muziek ging maken. Maar het zoeken naar vrijheid en autonomie, juist ook in persoonlijke relaties, is in veel van de liedjes die hij graag zingt terug te vinden. Voor deze anarchist is vriendschap, liefde, de natuur en de muziek zelf net zo wezenlijk als de barricade. Het is allemaal anarchie in actie. Uiteindelijk gaat alles wat hij zingt, over zichzelf en zijn leven. Geen liedje zingt hij ‘zomaar’.

Uit bovenstaande mag blijken dat teksten er toe doen in de muziek die Peter maakt. Als leverancier voor louter achtergrondmuziek is hij dan ook minder geschikt, en voor een feest in een rumoerig café kun je ook beter iemand anders vragen. Hij komt het best tot zijn recht in een betrekkelijk kleinschalige setting waar hij ook graag iets vertelt rond wat hij zingt.

Optredens kunnen kort zijn, vanaf een minuutje of twintig. Geef hem echter de ruimte en de tijd, en hij is twee uur muziek aan het maken en vindt het dan nog jammer om af te ronden. In kleine kring berucht zijn wat dit betreft de verjaardagsoptredens die hij jaarlijks probeert te doen voor vrienden. Het is maar dat je het weet. Tussen die twintig minuten en die twee of meer uur is natuurlijk van alles mogelijk, en afspraak is dan gewoon afspraak. Give or take a few songs…

Muziek en strijd

Naast ‘gewone’ optredens doet Peter heel af en toe – maar met enorm plezier! – ook historische vertellingen met muziek. Hij belicht dan een episode van sociale strijd, aan de hand van liedjes die hij dan ten gehore brengt. Die liedjes leveren commentaar op de gebeurtenissen. Of het zijn liedjes uit de strijd zelf, songs die bijvoorbeeld op demonstraties gezongen werden. Zijn motto, sowieso maar zeker bij dit soort performances, is: meezingen is niet verplicht, maar al helemaal niet verboden.

Een van zulke muzikale lezingen die hij eerder gedaan heeft op deze manier betrof de sociale strijd in de Verenigde Staten in de jaren zestig. Je krijgt dan onder meer repertoire uit de Civil Rights movement en de protesten tegen de Vietnamoorlog, liedjes over jongerenrevolte en politierepressie, plus anekdotes en een schets van de historische context. Deze vertelling-met-muziek ligt min of meer klaar om op verzoek weer opgevoerd te worden. Andere vertellingen van dit type liggen op de ideeënplank. Peter staat open voor jouw ideeën, ook wat dit betreft! Ook voor het illustreren en ondersteunen van presentaties of lezingen van anderen over onderwerpen uit de sociale strijd is hij te vinden. Dat doet hij dan graag door een handvol songs ten gehore te brengen die voor het onderwerp relevant zijn.

Speelt Peter ook bij manifestaties en demonstraties? Vraag het hem gerust! Vooral bij kleinere acties werkt dat wel. Bij grotere acties ook wel, maar dan geldt: doe je zelf en de actievoerders een lol, en vraag die andere piraat er dan ook bij…

Praktisch

Peter heeft een YouTube kanaal waar je ook wat van zijn uitvoeringen kunt beluisteren en zien.

Je vindt daar vooral rustig materiaal, met getokkelde gitaarpartijen en dergelijke. Bij live optredens kun je ook slaggitaar en steviger rockende songs krijgen, maar de schamele opnamefaciliteiten alhier hebben het vastleggen van dat stevige werk tot nog toe tegengewerkt. Wat je op YouTube te zien en horen krijgt, is dus een wat eenzijdige indruk. Maar het is iets, nietwaar? Je vindt zijn kanaal via https://www.youtube.com/channel/UCmwLKelbAKV-xM9mK2Md8Yg.

Peter komt graag spelen en zingen, maar vraagt wel onkosten: een reiskostenvergoeding. Bij langere afstanden is ene plaats om te overnachten fijn, een drankje en waar toepasselijk een maaltijd eveneens. Er valt over dit soort zaken in overleg altijd wel iets te regelen.

Peter doet nog meer dan muziekmaken. Hij schrijft ook wel eens iets, doet wel eens een praatje, en voert ook wel eens actie . Meer over Peter en zijn activiteiten vind je op de website Egel: https://peterstormt.nl/

Peter is te bereiken via ravotrinfo@protonmail.com