Kraaklied: Wat Niet Mag, Dat Kan Nog Steeds!

Woonprotest hier, woonverzet daar, woonopstand weer ergens anders: een golf van protest wegens wooncrisis en woningnood komt op gang. Dat zou eens tijd worden ook!

En waar mensen tegen woningnood strijden, daar gaat het vroeg of laat – vroeg, wat ons betreft! – ook weer over kraken. Ga maar na: hier staan wij, mensen zonder betaalbare woning. Daar staan zij, al de leegstaande panden. We kunnen er om vragen, en we krijgen ze niet. We kunnen smeken om er in te mogen tegen een betaalbare huur. Vergeet het maar! We kunnen ook die woningen ook gewoon binnendringen en er gaan wonen. Kraken dus. Waarom niet? Omdat het niet mag?! Hoe kun je met goed fatsoen mensen gaan verbieden om zich het onderdak, de woning te verschaffen die zij – wij allemaal – gewoon nodig hebben?

Kraakstrijd hoort bij de woonstrijd, zoals krokussen bij de lente. Elke serieuze plaatselijke piraat snapt dat. Dus maakten Your Local Pirates een kraaklied, dat we een week voor de Woonopstand in Rotterdam met plezier lanceren. Als titel dient een klassieke kraakleus:

Wat Niet Mag, Dat Kan Nog Steeds!

Op video natuurlijk, en de tekst – met akkoorden deze keer! – vind je ook op onze Teksten/Lyrics-pagina.

Natuurlijk hopen we dat veel mensen er naar luisteren en er enig subversief plezier aan beleven. Als mensen zich er door wat extra aangemoedigd voelen om het kraakpad in te slaan, of de strijd met hernieuwde energie vol te houden, dan zijn we extra blij.

En zoals kraken een vorm van zelf-doen tegen woningnood inhoudt, zo is het met piratenmuziek ook een beetje: je kunt het zelf! Dit kraaklied is bedoeld om overgenomen te worden door wie op eigen muzikale wijze aan de woon- en kraakstrijd wil bijdragen. Laat zien en horen dat jij of jullie – met een sambaband, een klezmer-orkest, een zestigkoppig zangkoor of een ruige punkband – versies van dit kraaklied kunnen maken die tien keer vuriger en aanstekelijker zijn dat de versie die je hier aantreft. Niet voor niets staan bij de tekst ook akkoorden aangegeven. Leef je uit!

O ja, en tot ziens op een of meerdere van de komende woonprotesten, om te beginnen Woonopstand op 17 oktober in Rotterdam.

Maar eerst: kijken, luisteren en…. oefenen!